El cadet femení 04 A derrota el Femení Maresme a la pròrroga en un partit èpic i fa història en classificar-se entre els vuit millors equips de tota Catalunya (75-78)

Updated: desembre 21, 2019

Èpic. Només així pot qualificar-se la gesta que el cadet femení 04 A ha aconseguit aquesta tarda a Viladecans en un matx on es jugava la classificació per a la lliga Preferent A, és a dir, entre els vuit millors equips de tota Catalunya. El conjunt lila s’enfrontava a un dels grans clubs de bàsquet femení del país, el Femení Maresme, i l’ha derrotat per qualitat, lluita i convicció en un matx on ha anat de menys a més, remuntant en dues ocasions per aconseguir la glòria.

La victòria d’avui suposa un punt d’inflexió en un club que fa anys que treballa molt bé en les categories de formació i que a poc a poc ha aconseguit instal·lar-se en l’elit del bàsquet català. Avui és la culminació, una fita mai aconseguida fins ara. El partit es disputava en pista neutral entre un equip, el Femení Maresme, que havia jugat la primera fase de la competició en el grup 1 (Preferent A) i que defensava la permanència en aquest club selecte dels vuit millors equips de Catalunya. El TGN Bàsquet, per la seva banda, arribava després d’aconseguir la classificació aquest estiu per a la lliga Preferent B un cop va superar unes fases d’ascens (tots els nouvinguts a la categoria juguen la primera fase en el mateix grup que ha disputat el TGN Bàsquet). El partit d’avui suposava fer un pas més cap a l’elit, cap al reconeixement de la feina ben feta. I ho ha aconseguit.

Convicció i talent

El Femení Maresme ha començat dominant molt clarament. Les liles han patit els clàssics nervis d’un matx d’aquesta índole i quan s’han adonat, ja perdien 9-0 en els primers 7 minuts de partit. L’encert de les maresmenques (tot i que el partit era a pista neutral exercien de locals) ha estat molt alt i al final del primer període el marcador mostrava un desesperançador 20-7.

En la segona meitat, el TGN Bàsquet s’ha asserenat i ha començat a jugar tal com sap. La defensa i la concentració han estat dues armes demolidores de les tarragonines i les claus per entendre un triomf que arribaria en la pròrroga. Així, tot i que les locals han anotat amb certa facilitat, les liles han estat capaces de respondre amb més punts que en el primer quart i el matx s’ha igualat. Quan faltaven dos minuts per arribar al descans, el marcador era de 25-19. «Ha estat llavors quan les jugadores s’han adonat d’allò que els hi havíem dit durant la setmana era cert: podien guanyar», ha dit el tècnic Albert del Rey després del partit. Tot i això, el Femení Maresme ha reaccionat de forma esplèndida i ha fet un parcial de 15-6 que deixava el marcador al descans en 40-25. La pivot maresmenca Puente, una jugadora d’una gran envergadura i molta qualitat, ha estat un dels puntals anotadors del Femení Maresme i ha centrat l’atenció defensiva de les tarragonines. El TGN Bàsquet ha anat canviant la defensora d’aquesta pivot per tal d’esgotar-la, una decisió que ha donat fruits cap al final del matx.

Pissarra i scouting

A la represa, però, tot ha canviat. El TGN Bàsquet ha sortit a la pista molt més convençut de les seves possibilitats. Això ha coincidit amb un canvi tàctic plantejat per Del Rey, que ha situat una defensa en zona 2-3 que ha servit per aturar la font d’anotació rival. Tot i que el Femení Maresme no encistellava com abans, el TGN Bàsquet tampoc trobava el ritme adequat per a capgirar la dinàmica perquè no anotava amb la fluïdesa necessària per a remuntar (44-33 a poc més de cinc minuts del final del període). Del Rey ha plantejat aleshores un altre canvi defensiu, fent una zona pressionant 1-2-1-1 que ho ha canviat tot. Les maresmenques continuaven tenint problemes d’anotació (només 13 punts en aquest quart) mentre que el TGN Bàsquet jugava de forma més alegre, amb les idees més clares (53-46 final tercer quart).

En l’últim període la dinàmica que s’havia vist des del descans s’ha mantingut. La defensa continuava sent excel·lent —tot i que el treball de tot l’equip ha estat superlatiu, menció especial per a Paula Moreno, que ha sabut aturar Puente; Moreno, que ha acabat el matx amb l’ull de vellut, ha anotat un tir lliure decisiu en la pròrroga tot i tenir l’ull pràcticament tancat per culpa de l’impacte del colze d’una rival— i, en atac, les tarragonines han fet un clínic de bloqueig directe i continuació —cal destacar en l’apartat ofensiu a Àngels Ciurana (18 punts) i la gran segona meitat de Barreira— que les ha permès arribar a l’últim minut del partit al davant (65-66). «Els hi havíem dit a les jugadores que si el Femení Maresme veia que tenia problemes, situaria una zona defensa. Quan ho ha fet, estàvem preparades i l’hem atacat molt bé. Allò ha refermat les possibilitats de l’equip en guanyar el partit», diu Del Rey. Jiménez —partidàs—, ha anotat només un dels dos tirs lliures (65-66), el rebot l’ha agafat Anguera, que ha fallat el tir sota el cèrcol i tot seguit ha fet falta, un fet que ha permès les maresmenques empatar el partit des de la línia de personal.

En el temps extra, el Femení Maresme ha obert una escletxa que semblava definitiva (74-68 quan faltaven tres minuts per acabar la pròrroga). L’entrenador del TGN Bàsquet ha demanat temps mort per refer les seves línies —«no hem canviat res, només volia que les jugadores s’adonessin que no n’hi havia prou d’haver forçat la pròrroga, que no ens podíem conformar»— i l’equip ha tornat a la pista de forma esplèndida. Les maresmenques han semblat esgotades i des d’allí fins al final, les tarragonines han fet un parcial d’1-10 que les atorgava el triomf i la classificació entre els vuit millors equips de tota Catalunya.