El sènior fa un gran partit però li falta claredat ofensiva en l’últim període i perd contra l’UE Mataró (73-76)

Updated: març 30, 2019

Una llàstima. El TGN Bàsquet no ha pogut recollir els fruits al bon treball que ha fet durant gran part del partit i ha caigut contra un gran equip en un matx que s’ha decidit pràcticament en un cara o creu final. El conjunt lila, que la setmana passada havia encaixat una derrota contundent a la pista del GEiEG UniGirona, ha tornat a mostrar la seva millor cara i ha ofert minuts de gran bàsquet contra un adversari poderós, amb molt de talent i físicament superior a les tarragonines. El handicap de la falta de centímetres, però, ha estat superat amb dosis de gran treball, sacrifici defensiu i velocitat en les transicions i això ha permès al TGN Bàsquet fer un tercer quart de somni (parcial de 31-19) amb moments brillants de joc.

La gran actuació de la pivot Laura Hughes ha tingut el recolzament indispensable de la resta d’interiors de l’equip local que, tot amb un desavantatge evident en alçada i envergadura, han fet un clínic de concentració i posicionament defensiu i han minimitzat, durant molts minuts, el poder interior visitant. Jugadores com Fort, Vadillo i López han fet una feina impagable que, però, ha estat insuficient per sumar un triomf molt valuós. En el perímetre, un altre recital ofensiu de Cristina Peña que, com la resta de l’equip, ha perdut clarividència ofensiva en l’últim quart (parcial de 6-14) i, a més, ha fallat el triple que hauria forçat la pròrroga. Un càstig massa gran per la gran feina feta fins aleshores.

Sense premi

El partit era molt important perquè ambdós equips arribaven a la cita al Sagrat Cor empatats a victòries (9) i la victòria podia allunyar el guanyador de la zona de perill. Amb la derrota, el TGN Bàsquet ja té perdut l’average amb l’UE Mataró, que també va guanyar a la primera volta.

Resulta sorprenent que un equip del potencial de les mataronines no ocupi una posició més elevada a la classificació. Sigui com sigui, avui ha demostrat que té talent de sobres i força física a cabassos i només l’enorme presència de Hughes i el treball incansable de les altres tres pivots (Fort, Vadill i López) pel bàndol local ha evitat un domini aclaparador dins l’ampolla.

El matx ha estat durant tres períodes, una delícia. Un intercanvi de cops constant on ningú donava el seu braç a tòrcer. Un combat sense treva on no es podia gaudir d’una bona cistella perquè tot just uns segons després l’altre equip responia amb un altre bàsquet. I així durant trenta minuts.

Un triple inicial de Peña ha estat un avís de què havia de ser el partit. Les liles han sortit molt fortes i han marcat un parcial de 7-1 però les visitants han empatat en un parell de minuts. Han estat minuts on Hughes s’ha mostrat imparable dins la zona (7 punts en cinc minuts) però l’UE Mataró, veient que dins l’ampolla ho tenia pelut, ha decidit contraatacar des del perímetre. Les visitants han anotat tres triples seguits i han capgirat el resultat (18-22) i només un triple de Peña evitava mals més grans.

El tècnic local, Juan Carlos Arjona, ha mogut molt bé la banqueta i les jugadores que han entrat a la pista de refresc han aportat energia i punts, com Núria Vilamajor i Claudia Vadillo (21-24 final del primer quart). Un triple d’aquesta última només iniciar-se el segon període ha permès el TGN Bàsquet empatar el matx, però l’esforç de les tarragonines no tenia premi perquè les mataronines han tornat a anotar de tres punts i, a més, tot aprofitant que Hughes estava a la banqueta, han trobat a Clara Solé —una jugadora que, vesteixi la samarreta que vesteixi, sempre fa un estrip a l’equip lila— al pal baix constantment i Arjona ha hagut de demanar temps mort (25-33 a 6:03 pel descans).

Les instruccions de l’entrenador del TGN Bàsquet han donat els seus fruits. L’equip ha sortit més agressiu en defensa, pressionant a tota la pista i això ha permès recuperar moltes pilotes a pista contrària i el tècnic visitant ha hagut de demanar temps mort (30-36 a 4:09 del descans). A diferència del temps demanat per Arjona, l’UE Mataró no ha pogut redreçar el rumb i el tècnic rival ha hagut de demanar un altre temps un minut després perquè veia com les locals recuperaven el terreny perdut (34-36). Aquesta aturada sí ha servit perquè el Mataró refés les seves files i el partit ha arribat al descans amb un marcador de 36-43.

La sensació és que, tot i que el TGN Bàsquet jugava bé, no en feia prou per tombar un rival amb molts recursos ofensius. Però en el tercer període s’ha vist un bàsquet de gran nivell. Les tarragonines, de la mà de Hughes i Peña han fet un parcial de 17-7 en poc menys de quatre minuts i mig. Entre ambdues jugadores han anotat tots els punts (9 la nord-americana i 8 de l’aler tarragonina, amb dos triples inclosos) i semblava que el matx canviava definitivament de dinàmica (53-50 a 5:36 del final del 3Q). Però l’UE Mataró, com durant tot el partit, no ha llençat la tovallola. Carregant el joc interior i trobant novament els triples, ha igualat el partit (55-56) fins que Hughes ha tornat a aparèixer. La pivot ianqui ha anotat 8 punts més (algunes cistelles de molt de mèrit) i ha ajudat el TGN Bàsquet a manar en el marcador (67-62).

Però quan menys ho semblava, les locals han perdut la inspiració ofensiva. Ambdós equips  han ajustat les seves defenses i els punts han arribat amb comptagotes. El TGN Bàsquet semblava que no trobava el camí cap al cèrcol (70-67 a 7:39 pel final). Quan faltaven set minuts per acabar el partit Hughes ha hagut d’abandonar el matx per culpa d’haver rebut un cop fortuit d’una defensora. La nord-americana s’ha marejat i ha semblat que l’equip notava la seva absència, orfe del seu gran referent interior. Tot i que Hughes ha tornat un parell de minuts més tard, el TGN Bàsquet havia perdut la fluïdesa ofensiva i els punts arribaven sobretot en tirs lliures. En un escenari d’emoció màxima i desencert (els dos equips han fallat alguns tirs molt còmodes, un fet inèdit en el partit), l’UE Mataró ha empatat a 72 a falta de 2:42. Les cistelles no arribaven i les mataronines han arribat a l’últim minut al davant (72-74). Hughes ha fallat un tir lliure per empatar (73-74) i la tarragonina en les files mataronines, Ari Magriñà, no ha perdonat des de la línia de personal (73-76). Malgrat tot, el TGN Bàsquet ha tingut un triple per forçar la pròrroga. La bola ha arribat a Peña en una posició clara per anotar però el seu llançament, sorprenentment, no ha tocat ni cèrcol. Un final injust per a l’aler i per a l’equip, que han merescut una sort millor.