El TGN Bàsquet cau inesperadament a la pista del Sant Nicolau i s’allunya de les quatre primeres posicions (53-52)

Updated: novembre 19, 2017

El TGN Bàsquet s’ha complicat la vida a Copa Catalunya després de perdre aquest vespre a la pista del Sant Nicolau. El conjunt lila, que estava fent un tram de temporada excel·lent, després de vèncer a la pista del JET i derrotar clarament el GEiEG —i fer suar la cansalada al CBF Cerdanyola al Sagrat Cor en partit que es va ajornar al seu moment—, ha aturat la seva progressió en sec després de perdre contra un rival que, fins avui, tenia un balanç d’1 victòria i 7 derrotes i que en la primera volta va perdre a Tarragona 45-38. Un conjunt, el Sant Nicolau, que ha tornat enguany a la màxima categoria del bàsquet català.

La derrota allunya significativament el TGN Bàsquet de les quatre primeres posicions, aquelles que donen accés a jugar al grup d’ascens en la segona fase del campionat. No és que el conjunt lila tingui com a objectiu l’ascens a Lliga Femenina 2, sinó la permanència, però la classificació en el grup d’ascens atorga matemàticament la salvació. Per contra, classificar-se de la cinquena a la desena posició en la primera fase, obliga els equips a jugar per evitar el descens. Aquesta temporada descendiran tres equips de forma directa més dos més després de jugar dues eliminatòries playoff de descens.

Falta encara molt en aquesta primera fase, la segona volta de la qual tot just comença, però el TGN Bàsquet (ara sisè classificat amb 4 victòries i 5 derrotes) té un calendari difícil perquè ha de visitar les pistes del CBF Cerdanyola (la setmana que ve, actualment un equip amb un balanç de 7 victòries i 1 derrota), l’Almeda (7 i 2), el GEiEG (tercer, 6 i 3) i el Lleida (quart, 6 i 3). Per tant, caldrà fer una segona volta de luxe i recuperar les sensacions dels últims partits si no es vol patir de valent.

De més a menys

El partit ha estat dominat pel TGN Bàsquet des del començament amb una certa solvència. L’equip lila, que tenia la baixa de Claudia Vadillo, que estarà fora de les pistes un mínim de quinze dies per un trencament muscular, ha superat amb escreix la pressió a tota la pista de les locals durant la primera meitat i, quan el Sant Nicolau ha situat una defensa en zona, l’ha trencat amb un parell de triples i un dos més un que ha anul·lat el plantejament tàctic local.

Així, les tarragonines han obert forat ràpidament (2-10) i només una reacció local ha evitat una diferència més gran al final del primer quart (11-14). El domini en el segon període ha estat més còmode (19-16 i 21-30) i al descans el resultat era de 27-34. La jugadora més destacada era April Watson (8 punts i 5 rebots en els primers 20 minuts) però, tot i aquests números, s’ha de dir que les jugadores exteriors del TGN Bàsquet no trobaven a la nord-americana al pal baix amb la facilitat que  ho han fet en les últimes jornades.

Els problemes per connectar amb Watson s’han accentuat en la segona meitat. Inexplicablement, el TGN Bàsquet ha desaparegut de la pista, cometent errades incomprensibles, amb pèrdues de pilota increïbles que han provocat la reacció del Sant Nicolau que ha marcat un parcial de 10-0 i ha capgirat el resultat (37-34). Un parell de triples de les visitants semblaven aturar la sagnia, però al final dels tercers deu minuts de joc el resultat era de 46-42, és a dir, un parcial de 19-8 favorable al Sant Nicolau.

Els nervis han arribat a les files de l’equip lila. El conjunt tarragoní semblava perdut i, tot i que el resultat es mantenia molt ajustat, no tenia les regnes del joc (49-48 a poc menys de cinc minuts pel final). En un matx tan igualat, una estadística ha estat demolidora: el TGN Bàsquet ha fet 10/23 en tirs lliures, 4/10 en l’últim quart, en un partit que ha perdut per només un punt.

El desconcert ha estat tan gran que, quan faltaven 18 segons pel final i amb 53-52 al marcador, el TGN Bàsquet ha disposat de l’última possessió. No hi ha hagut idees ni decisió i el triple llençat al llindar del final no ha entrat. La derrota s’ha consumat, aturant la bona línia de joc i resultats de les últimes setmanes.