El Torneig de Cambrils, el símbol del creixement del TGN Bàsquet

By
Updated: abril 3, 2019

Falta poc més d’una setmana perquè el TGN Bàsquet visqui un dels moments culminants de la temporada. El club lila organitza des de l’any 2004 un torneig que s’ha convertit en un referent del bàsquet de formació arreu de Catalunya i suposa una finestra al món on es poden veure equips i jugadors d’arreu del planeta. El campionat es fa a Cambrils, una ciutat que va acollir aquesta iniciativa del TGN Bàsquet amb els braços oberts i ha estat la casa del torneig des del començament.

Enguany, per tant, es farà la setzena edició (del 12 al 17 d’abril) en un format que ha esdevingut clàssic: quatre dies de competició (el divendres sempre és el dia de l’arribada dels equips), un dia de descans on es visita Port Aventura (la inscripció inclou l’entrada) i un total de cinc nits a Cambrils tot just abans de Setmana Santa en un campionat que es caracteritza pel bon ambient i on es viu el bàsquet del primer a l’últim segon. De fet, tots els equips pernocten el mateix allotjament, fent que la convivència entre joves esportistes sigui un valor extra en aquesta experiència, que va més enllà, per tant, del que es viu a la pista.

El Torneig de bàsquet i minibàsquet del TGN Bàsquet a Cambrils simbolitza el creixement d’un club que ha fet del bàsquet de formació el seu emblema i molt particularment del bàsquet femení, punta de llança de l’entitat (com ho mostra que només té un equip sènior —33 equips en total, 18 femenins, 13 masculins i dos d’escola (mixt)— i juga a Copa Catalunya). D’aquesta manera, en l’edició del 2004 el Torneig de Cambrils va comptar amb la participació de 26 equips. L’any 2010, en la setena edició, ja eren 56 participants i el màxim es va aconseguir l’any 2017 amb 80 conjunts en competició. Aquell any, tot i la satisfacció per l’èxit de participació, el vicepresident del TGN Bàsquet i màxim responsable del torneig, Iñaki Liarte, reconeixia que s’havia arribat al límit de capacitat del campionat. En l’edició d’enguany hi haurà 79 equips.

Aquesta és una de les màximes del club lila a l’hora d’organitzar el campionat: que tothom es trobi a gust. Per aconseguir-ho, el TGN Bàsquet mobilitza tots els membres de l’entitat a Cambrils. Literalment. El quarter general del club es localitza en aquesta vil·la de la Costa Daurada i entrenadors, jugadors de categories superiors i fins i tot les sèniors, aporten el seu gra de sorra perquè el torneig surti a la perfecció. El compromís de tots els integrants de l’entitat és fonamental perquè sense el seu esforç, res seria possible. És a Cambrils quan l’expressió “Família lila” cobra tot el seu sentit.

Eun un torneig on hi ha més d’un miler de participants entre jugadors i jugadores i tècnics, la logística és important. El fet que l’hotel dels equips estigui a menys de deu minuts a peu del pavelló fa que tot sigui més senzill. Aquest va ser un aspecte que l’organització va tenir molt en compte a l’hora de triar l’allotjament des del primer moment.

En els últims anys s’han incorporat les categories benjamina masculina i femenina, un fet que reforça el paper de campionat centrat en les categories inferiors (tradicionalment, sempre s’havia competit en alevins i infantils, tant femenins com masculins).

Durant anys el Torneig de Cambrils va servir perquè molts dels equips del TGN Bàsquet puguessin competir amb equips d’arreu de Catalunya i de la resta de l’Estat, així com d’alguns punts del continent europeu. Actualment això encara és així, però el creixement del campionat ha anat en paral·lel a la millora en la competitivitat dels equips de base del club, que cada vegada més juguen en categories interterritorials i preferents, entre els millors de Catalunya. Això ha tingut conseqüències en el Torneig de Cambrils perquè els equips liles han anat accedint, cada vegada més, a les finals del campionat i, de fet, l’any passat van aconseguir vèncer en tres de les quatre finals que hi va haver.

A banda de la festa que suposa veure tants jugadors i jugadores de tot arreu fent esport durant tants dies (no tots els campionats d’aquesta mena ofereixen quatre dies de competició), el Torneig de Cambrils ha permès viure històries de superació fascinants, algunes de molt lluny, com el del noi mexicà que militava en el Toulouse Travel Team i que jugava descalç perquè a la seva comunitat de l’estat d’Oaxaca sempre han jugat descalços. O com el noi de Taiwan que va ser capaç de deixar bocabadat a Stephen Curry en persona quan l’estrella de l’NBA va viatjar a aquell estat i va presenciar les habilitats amb la pilota del jove Jeffrey Chin.

Queden menys de deu dies perquè tot això torni a passar, perquè centenars de jugadors i jugadores visquin una experiència irrepetible i perquè, una vegada més, el bàsquet de formació sigui protagonista de la mà del TGN Bàsquet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *