En forma: quatre preparadors físics pels equips del TGN Bàsquet

By
Updated: octubre 15, 2018

En l’afany de ser cada vegada millor i oferir uns serveis més complets als seus esportistes, el TGN Bàsquet ha fet aquest curs especial incidència en la preparació física. Així, aquesta temporada, el conjunt lila no compta amb un, ni amb dos, ni amb tres, sinó amb quatre preparadors físics que s’encarreguen que els joves basquetbolistes de l’entitat estiguin en plena forma i evitin les lesions. «És una aposta molt important del club perquè la preparació física tingui la importància que es mereix. Habitualment, la preparació física sempre s’iniciava a partir d’equips infantils però ara es pretén que les nenes i els nens arribin a les categories superiors jugant a bàsquet de forma més integral, no només amb els coneixements del joc que normalment adquireixen a través dels entrenaments, sinó amb la preparació física integrada», diu Nacho López, responsable de l’apartat físic dels equips de cistella petita en categoria femenina.

Nacho López (11/9/1974), fa anys que està vinculat al TGN Bàsquet però també al món del bàsquet, exercint de preparació física en altres clubs com l’ADT o el CBT. López és professor d’educació física de fa quinze anys i assegura que el treball que s’ha començat a fer aquesta temporada tindrà molt bons resultats a mitjà termini: «Treballant en l’apartat físic des de tan petits, els jugadors i les jugadores arribaran a grans més coordinats en els seus moviments i també amb més força». López, a més, destaca el treball en equip dels quatre professionals del club: «Hem fet reunions entre nosaltres per veure quin material necessitem i per seguir una línia conjunta. Aprenem molt els uns dels altres i l’arribada del Gerard i el Rubèn ens han ajudat —a ell i a Manuel Rubio— a posar-nos al dia».

Gerard Merino (7/7/1991) ha arribat aquest curs al TGN Bàsquet i s’encarrega d’un ampli ventall d’equips al club: tots els de cistella gran, tant masculins i femenins, excepte el sènior femení i el cadet femení 03 A. Merino, que ha estat preparador físic d’equips de moltes disciplines esportives, destaca en el seu paper en el món de la investigació acadèmica a la Universitat de Lleida: «El projecte on vaig treballar dins de l’equip d’investigació buscava aconseguir com democratitzar l’ús del GPS en el món de l’esport. Aquest dispositiu aporta moltes dades i aconseguir que aquests aparells fossin els més senzills possible perquè arribessin a tot el món de l’esport i no només al món professional, era la nostra tasca». Gerard afirma que en la seva feina al TGN Bàsquet es busquen objectius per equips i per edats i fer una xarxa de comunicació amb els altres preparadors físics del club per seguir una línia, com en els escalfaments. «El primer objectiu de la preparació física és minimitzar el risc de lesió i després que els esportistes creixin d’una forma sana».

Un altre acabat d’arribar a l’entita lila ha estat Rubèn Ciriano (2 juny 1992). Va ser preparador físic dels nedadors del CN Tàrraco que van arribar al Campionat d’Espanya, i també del Tenis Monterols. Exjugador de bàsquet amb el CB Cambrils, s’encarrega dels alevins i dels benjamins masculins. «El club busca la millora física a tots els nivells. En els equips que treballo, fem una feina amb autocàrregues de forma general sense perjudicar la seva salut, intentant millorar la velocitat, la força, la resistència i la flexibilitat», diu. Ciriano assegura que, al cap i a la fi, els nens volen passar-s’ho bé i, per tant, «cal incloure la preparació física dins del joc». Amb tot, «s’intenta fer una part dins del joc i una més física».

El responsable, en l’apartat físic, del primer equip del club, el sènior femení, és Manuel Rubio (8/2/1973), que també fa tasques d’entrenador ajudant de Juan Carlos Arjona i és, a més, primer tècnic de l’equip cadet femení 03 A, on també fa de preparador físic. Vinculat al món del bàsquet de fa molts anys i en diferents clubs, va començar la seva trajectòria, però, en el futbol i la gimnàstica rítmica. Rubio afirma que el treball físic que cal fer dirigit a un equip com el sènior o un de les categories inferiors és molt diferent: «A l’equip de Copa Catalunya cal estar a ple rendiment cada setmana. La prevenció de lesions i la força són aspectes molt importants en el meu treball». Manuel assegura que l’estat de forma de les jugadores del sènior femení actualment és bo, un fet que es pot comprovar durant els partits: «Les jugadores estan preparades per competir i això es veu als partits. Les jugadores responen a les exigències físiques dels partits i aquesta és la millor prova per saber si el nostre treball és bo o no». Amb tot, admet que allò que caldria, seria poder treballar, en l’apartat físic, individualment amb cada jugadora, un fet impossible a hores d’ara: «Crec que els dos primers dies després del partit del cap de setmana s’hauria de fer un treball físic personalitzat amb cada jugadora però això és impossible. Les noies tenen la seva feina, els seus estudis, no són professionals i no poden venir cada dia a fer una hora de treball físic amb mi. Amb tot, planegem un treball que han de fer elles al marge de la preparació que fem en grup els dies d’entrenament». Rubio explica que la comunicació amb la resta dels preparadors físics és constant i que això els ajuda a tots a ser millors professionals perquè aprenen els uns dels altres: «El Gerard i el Rubèn, que són més joves, ens aportem els últims estudis en la matèria i l’aplicació de les noves tecnologies i això ho podem dur a la nostra feina i veure’n els resultats. D’altra banda, el Nacho i jo podem explicar-los què hem fet durant molts anys en la nostra trajectòria i què ha funcionat. Així ells també ho poden aplicar».

 

Foto (d’esquerra a dreta): Gerard Merino, Nacho López, Manuel Rubio i Rubèn Ciriano.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.