L’infantil femení A del TGN Bàsquet guanya el Torneig de Cambrils i el masculí es queda amb la mel als llavis: crònica d’una edició d’èxit

By
Updated: abril 18, 2019

La setzena edició del Torneig de bàsquet i minibàsquet que organitza el TGN Bàsquet a Cambrils va abaixar ahir el teló amb un balanç molt positiu. El campionat, que registrava la segona màxima participació de tota la història amb 79 equips (només superada per l’edició del 2017 amb 80 equips), ha estat tot un èxit, a la pista i fora de la competició i no s’han registrat incidents en un campionat que compta amb una gran quantitat d’esportistes (gairebé 1000) que han estat allotjats tots en el mateix hotel i que han disputat el campionat durant cinc dies. «Estem molt satisfets. El fet de reunir tants equips, basquetbolistes i entrenadors durant cinc dies i que no hi hagi cap problema parla molt bé de l’actitud dels participants en el nostre torneig: venen a passar-s’ho bé i això es nota. Sempre ens hem caracteritzat per ser un campionat que no registra problemes, però enguany, veient que es tracta de la segona màxima participació de sempre, això ens dona més valor. Ha estat una bassa d’oli», diu Iñaki Liarte, vicepresident del TGN Bàsquet i màxim responsable del Torneig de Cambrils.

La participació és una dada que cal tenir molt en compte perquè els tres últims anys s’han superat clarament les xifres d’edicions anteriors. Així, fins a l’any 2017 que es produeix el rècord de participants (80), el llistat sempre anava al voltant dels 50 equips, excepte l’any 2015, quan es va arribar als 67. Tradicionalment, la participació estava molt marcada pel calendari escolar d’arreu de l’Estat. Molts dels equips que acudeixen puntualment a la cita cambrilenca del TGN Bàsquet són de l’Aragó però aquests no poden participar cada dos anys perquè el calendari escolar aragonès no coincideix amb el català. Només un club aragonès, el Salvador, sí que ho pot fer any rere any perquè fa molt temps que va incloure el Torneig de Cambrils dins del seu programa educatiu. Perquè es vegi el pes dels equips aragonesos dins del campionat, Doctor Azúa ha dut 11 equips a Cambrils, i el Salvador 4. Tot i això, el Torneig de Cambrils s’ha fet tan popular que ha estat capaç de compensar les baixes biennals dels equips aragonesos amb la presència d’altres clubs de tot arreu (l’any passat, per exemple, la participació va ser de 71 equips). Destaca, com sempre, la presència de conjunts irlandesos com el Meteors, que es mantenen fidels al campionat (el fill del seu responsable, Ken Maloney, va jugar a les files de l’infantil masculí B, una prova del bon ambient entre participants) i també el Toulouse Travel Team, un clàssic.

Tot i la presència massiva d’equips i esportistes, hi ha una altra dada que cal destacar. Segons el fisioterapeuta del club, Adrià Adam, en aquesta edició el nombre de lesionats i lesionades ha estat molt menor en relació a altres anys. «He hagut d’atendre molts menys jugadors i jugadores que en altres edicions, sense cap dubte. Habitualment, els dos primers dies (dissabte i diumenge) eren prou tranquils, però dimarts era una bogeria perquè els basquetbolistes acumulaven molts partits i minuts de competició i venien d’un dia a Port Aventura, i aleshores apareixien les lesions. Però enguany no, molt poques. Crec que es nota, i molt, la feina que fan els clubs a l’hora de prevenir lesions. El treball físic que fan els equips cada vegada obté més fruits i això es nota en el descens dels lesionats», diu Adam, que durant el torneig habilita un vestidor a tall de consulta per atendre els jugadors i jugadores del torneig.

El campionat, però, ja es troba al llindar de la seva màxima ocupació per motius logístics. El responsable del Torneig de Cambrils i vicepresident del TGN Bàsquet, Iñaki Liarte, ja va manifestar després de l’edició del 2017 que el club havia arribat al seu cim amb aquells 80 equips. Això es produeix perquè serien necessàries més pistes per acollir tots els partits del campionat i també més llits d’hotel. A banda de més personal (el TGN Bàsquet es trasllada, literalment a Cambrils durant cinc dies. Els entrenadors i directius dormen en aquesta localitat de la Costa Daurada per estar les 24 hores al rovell de l’ou i solucionar qualsevol problema que es produís).

La falta de pistes obliga el TGN Bàsquet a utilitzar les d’una escola pròxima al pavelló municipal de Cambrils, l’escola Marinada, on es juguen els partits de la categoria benjamina (el campionat abasta des de la categoria benjamina fins a la infantil, tant femenines com masculines). En aquesta edició s’han jugat 205 partits en quatre dies de competició (s’ha de tenir en compte que el Torneig dura cinc dies però dilluns és jornada de descans, moment en què els participants van a Port Aventura). El dimecres només es juga al matí moment en què es disputen les finals i els partits per tercer i quart lloc.

Els campions

Després de l’edició de l’any passat en què el TGN Bàsquet va aconseguir proclamar-se campió en tres de les quatre categories en joc (la categoria benjamina, femenina i masculina, no tenen classificació), enguany el club lila ha aconseguit un títol i s’ha quedat amb la mel als llavis en un altre. Així, l’infantil femení A que entrena David Artero va guanyar a la final El Salvador (46-61), en un partit molt disputat i que només es va decidir, després d’un clar domini inicial de les aragoneses, en l’últim període. El conjunt d’Artero, que juga a la categoria A-2 de Preferent, està fent una gran temporada i el campionat de Cambrils suposa un premi a la seva trajectòria. A més, una de les seves jugadores, Clara Navarro, va ser triada MVP de la categoria.

La creu va ser l’infantil masculí A. El conjunt de Laureà Català, que tenia les baixes de tres jugadors importants (Marc Neila, Marc Gomà i Pablo Granados), va competir molt bé durant tot el campionat i es va plantar a la final. Jugava contra el Reus Ploms, un equip més físic (de fet, el TGN Bàsquet ha estat en inferioritat física durant tota la temporada a la lliga per la falta d’envergadura dels seus jugadors) i que sortia com a favorit. Però els liles van fer un molt bon partit, molt solidaris en l’ajuda i l’esforç i, després d’un gran inici, van veure com els reusencs igualaven el matx abans del descans. En el tram final i guanyant per dos punts de diferència, el TGN Bàsquet va fallar tres triples clars, el Ploms va capgirar el resultat i, tot i el triple final lila, als tarragonins els va faltar decisió per forçar una falta i provocar que el rival anés a la línia de tirs lliures. La derrota va ser per la mínima (56-57). Un jugador del Reus Ploms va ser nomenat MVP del torneig: Kedwall Peguero.

En les altres dues categories es van produir dues situacions diferent. En aleví masculí el triomf va ser pel Toulouse Travel Team (TTT), que va vèncer a la final l’AESE l’Hospitalet (40-61). El conjunt francès, un habitual del Torneig de Cambrils del TGN Bàsquet, és tota una selecció mundial, jugadors que el creador del projecte, David Fauthoux, tria arreu del planeta pel seu compromís social o per la seva situació personal. El fet és que el TTT sempre presenta un gran equip (enguany també han participat en categoria benjamina) i veure’ls jugar és una delícia. Tots tenen una gran tècnica individual i un tir des de la llarga distància letal. L’MVP del campionat va ser un dels seus integrants, Angel Scomparin.

En categoria alevina femenina 1 (hi havia dos grups), el vencedor va ser el CB Parets. El club del Vallès Oriental també acudeix regularment al Torneig de Cambrils i en aquesta ocasió va endur-se el títol després de derrota el CB Cornellà a la gran final. En un partit molt disputat, les de Parets del Vallès van ser millors gràcies, entre altres coses, pel concurs de la seva millor jugadora i que, a més, va resultat ser l‘MVP del torneig, Victòria Álvarez. El CB Parets va vèncer per 47-35. Aquest, però, no va ser l’únic títol que es va endur el Parets, sinó que l’organització li va entregar el trofeu a la millor afició del campionat. Com cada any, els seguidors del CB Parets omplen de color les graderies del pavelló de Cambrils, sempre en un gran ambient festiu i donant suport incondicional als seus jugadors i jugadores. Una afició admirable.

Per la seva banda, en la categoria alevina femenina 2, el vencedor va ser el Sedis, que va derrotar el Xamba a la final per 19-67. El conjunt de la Seu d’Urgell va demostrar la qualitat que ha exhibit durant tot el torneig i es va alçar amb el títol en una final que va dominar des de l’inici.

Durant l’entrega de trofeus es va voler entregar un premi més que, en aquestes categories de l’esport de base, resulta indispensable: el fair play. El premi es va entregar a dos equips, el CB Quart i el Premià de Dalt, per la seva actitud extremadament esportiva durant tot el campionat. L’anècdota es va produir quan alguns integrants d’aquests equips i d’altres jugadors de la mateixa edat preguntaven què significava fair play.

El Torneig de Cambrils també és punt de trobada de personalitats del món del bàsquet. Enguany, per exemple, va rebre la visita d’un entrenador il·lustre del bàsquet femení estatal, Víctor Lapeña, recent guanyador de l’Eurocup amb l’Odemburg rus i que té un currículum envejable pel que fa a títols i medalles, especialment amb la selecció espanyola, formant equip d’ajudants de Lucas Mondelo. Lapeña és pare d’una de les jugadores benjamines del Sagrat Cor i està casat amb Ester Farré, exjugadora de Lliga Femenina 1 i que va militar en el TGN Bàsquet fa algunes temporades.

Com ja es va fer en altres edicions i, per si no hi havia prou bàsquet al Torneig de Cambrils, el diumenge a la nit, després que els equips haguessin sopat, es van organitzar uns concursos de triples, 2 ball i habilitats que van omplir les pistes dels dos pavellons adjunts de Cambrils. L’èxit de convocatòria va ser rotund i el nivell de joc, molt alt, en una ració extra de bàsquet tot just abans de la jornada de descans.

 

RESULTATS I CLASSIFICACIONS FINALS DEL TORNEIG DE CAMBRILS

GALERIES DE FOTOS DE TOTS ELS DIES DEL TORNEIG DE CAMBRILS

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.