Adrià Adam: “Molts dels problemes físics dels jugadors provenen d’un calçat inadequat”

04/12/2014

Adrià Adam és el fisioterapeuta del TGN Bàsquet. Aquest professional s’ha adonat que d’un temps ençà els joves esportistes que practiquen bàsquet estan adquirint uns hàbits que poden ser contraproduents per la seva salut a mig i llarg termini. “No pot ser que un nen petit tingui dolors musculars i ossis”, diu. Segons aquest fisioterapeuta, gran part dels problemes físics que tenen actualment els nois i noies que fan bàsquet provenen del calçat que porten. “Molts dels problemes físics que he detectat són provocats per unes sabatilles poc adients per a la pràctica del bàsquet. Molts jugadors, des dels més petits fins als grans, porten sabatilles per anar a córrer, de running, i no de bàsquet. La sabatilla per anar a córrer ni protegeix el turmell ni té una protecció per la frenada ”, explica a l’hora que afirma que els petits, amb una sabatilla incorrecta pel bàsquet fan que “els turmells pateixen més i que creixin malament, que siguin més propensos a patir esquinços, problemes als genolls i la columna vertebral”.

D’alguns anys ençà molts jugadors professionals han anat abandonant les sabatilles en forma de bota (canya llarga), que protegeix el turmell per unes més convencionals. Segons Adam tot això respon a una planificació comercial de les grans marques: “El 2008 Kobe Bryant va demanar a la seva marca de sabatilles que li fes un model sense canya alta, que li deixés el turmell lliure perquè així podia executar millor els seus moviments, que quedaven limitats, segons ell, amb la bota tradicional. Això s’ha convertit en una moda perquè els aficionats i jugadors de tot el món volien dur aquelles sabatilles perquè Kobe és una icona del bàsquet mundial”. Adam recorda que a l’NBA els jugadors han de seguir unes pautes en previsió a les lesions si no volen córrer el risc de perdre diners: “A l’NBA les assegurances mèdiques obliguen els jugadors a embenar-se els turmell per evitar lesions. Una cosa ha de quedar clara, però, no és recomanable que els més joves s’embenin els turmells [els jugadors professionals ho fan tots], amb una bota de bàsquet de canya alta el turmell ja queda protegit”. Adam assegura que molts pares es queixen del preu d’unes sabatilles de bàsquet però insisteix que per practicar qualsevol esport és necessari dur el calçat adequat: “Molts jugadors fan servir les sabatilles per a tot, dia a dia. Moltes tenen la sola completament llisa, gastada, i els cordons, en molts casos, estan trencats. Jo no dic que s’hagin de gastar una fortuna en unes sabatilles, no, això és cosa de cadascú. Allò que cal és portar el calçat adequat, a ningú se li acudeix portar botes de futbol per anar a classe, per exemple. Doncs això hauria de ser el mateix”.

El fisioterapeuta del TGN Bàsquet també recomana fer estiraments abans i després de cada entrenament i partit per tal de minimitzar els problemes físics dels jugadors. “Si un jugador té poca flexibilitat, té més possibilitats de lesionar-se, de patir trencaments de fibres musculars. Els estudis actuals recomanen fer estiraments actius [durant els exercicis d’escalfament] abans de l’activitat física i passius [en estàtic] després”, explica.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Comparteix aquest article:

Confien en nosaltres