Dos entrenadors del TGN Bàsquet creen el projecte Inclubàsquet

By
Updated: juny 23, 2022

Marta Pastó i Pau Robert són dos entrenadors de la casa que porten el bàsquet en el seu ADN. Fa ja molts anys que formen part de l’equip tècnic del TGN Bàsquet i ara tots dos han decidit dur a terme el Projecte Inclubàsquet pel seu compte. Han estudiat educació primària, la Marta amb la menció a l’atenció a la diversitat, i el Pau, per a complementar la seva formació, a fet cursos per treballar amb persones amb diversitat funcional. “Volíem posar el nostre granet de sorra per tal d’integrar en clubs de bàsquet equips de jugadors amb diversitat funcional i que puguin entrenar al costat d’altres equips ordinaris, per desfer els prejudicis i normalitzar la situació”, comenten com va sorgir la idea de la iniciativa Pastó i Robert.

El projecte Inclubàsquet és un projecte transversal que posa les persones amb diversitat funcional com a protagonistes en el món del bàsquet, i que no sorgeix de cap club en concret. La iniciativa busca integrar, normalitzar i fomentar l’esport inclusiu i unificat, i l’eina que utilitzen és el bàsquet. Robert explica que a les comarques de Tarragona trobava a faltar una proposta així: “Volem demostrar que les singularitats i la diversitat són, precisament, el que enriqueix la nostra societat”.

La idea principal de la iniciativa és formar equips de persones amb diversitat funcional dintre dels clubs de bàsquet ja estructurats del territori. Algunes de les premisses que creuen fonamentals són: que comparteixin horaris d’entrenament i instal·lacions amb la resta d’equips de cada club, que participin en tots els actes esportius i socials, que vesteixin els mateixos colors i, en un futur, que tinguin la seva pròpia experiència competitiva. Per dur a terme aquest propòsit s’han posat en contacte amb diferents entitats socials del territori per a plantejar la idea i valorar les seves possibilitats. Així neix el primer equip, de la unió del Club Vaixell i el TGN Bàsquet. L’equip Inclubàsquet-TGN-Club Vaixell va participar en el Torneig Internacional de Cambrils. Els jugadors i jugadores d’aquest grup van protagonitzar un dels moments més emotius de la competició, demostrant als espectadors que el bàsquet és per a TOTS.

El Club Vaixell és una entitat sense ànim de lucre que vetlla perquè les persones amb diversitat funcional (o usuaris, que és el terme amb el qual s’adrecen a aquest col·lectiu), enriqueixin les seves habilitats socials i la seva autonomia. Els dos entrenadors del TGN van plantejar la seva proposta i de seguida van poder crear sinergies. L’entitat va veure l’oportunitat de fer una cosa diferent i innovadora per als usuaris, que contribuïa a la visibilització d’aquest col·lectiu. Robert insisteix que la unió és el més important per a tirar endavant el projecte i per crear espais per compartir aquest esport que a ells tant els apassiona: “Volem convertir els pavellons de bàsquet de la província en motors de canvi social”.

“Puc tenir un mal dia que quan arribo els dimecres al Pavelló del TGN per entrenar els jugadors i jugadores de l’Inclubàsquet, em passa tot. Veure que ells amb tan poc són tan feliços, és el que més m’omple” assegura Pastó, l’entrenadora d’aquest equip, amb moltes ganes de que la iniciativa tingui molta trajectòria en un futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *