El potencial del TGN Bàsquet a les banquetes: la formació com a premissa d’un club en constant creixement

By
Updated: agost 27, 2020

«Al TGN Bàsquet no només formem esportistes, també persones». Aquest és un dels eslògans que des del club lila agrada repetir constantment. De fet, en una entitat que es dedica a l’entrenament d’atletes en un esport d’equip com és el bàsquet, la saviesa, l’experiència i el talent dels seus tècnics resulta cabdal a l’hora d’aconseguir bons resultats a la pista però també fora d’ella.

El TGN Bàsquet té 35 equips des de P4 i fins a categoria sènior, tant en noies com en nois (la línia masculina arriba, però, fins a cadet de segon any), un fet que obliga a tenir una plantilla d’entrenadors capaç de ser extremadament didàctica amb els més petits i amb una gran habilitat per treure el més alt rendiment en les categories superiors. L’entitat lila està vivint els seus millors anys a nivell competitiu, amb el primer equip militant en la màxima categoria del bàsquet català, Copa Catalunya Femenina, una lliga on ha participat quatre temporades de les cinc últimes i, per tant, el curs que ara començarà suposarà la cinquena campanya en els últims sis cursos. Però en el bàsquet base els èxits també es mesuren pel nivell de les categories que es disputen, i el TGN Bàsquet compta amb diferents equips en lligues Preferents, és a dir, les màximes de cada franja d’edat a tota Catalunya.

«Estem orgullosos dels entrenadors que tenim. Crec, i estic convençut que no dic cap mentida, que disposem de la millor plantilla de tècnics de la demarcació», diu Iñaki Liarte, vicepresident del TGN Bàsquet. Si ens fixem en la pròxima temporada, el club lila comptarà amb 8 entrenadors amb titulació nacional, és a dir, la màxima que s’atorga en el bàsquet estatal i que permet, fins i tot, entrenar equips de lliga ACB. Sota aquests 8 tècnics amb màxima titulació —tres dels quals han entrenat el primer equip del club, el sènior femení, les últimes temporades (Albert del Rey, Juan Carlos Arjona i ara Víctor Neila) i un altre és el director esportiu del club, Raül Bonet, per exemple—, n’hi ha 4 de segon nivell —l’esglaó immediatament inferior al títol nacional—, 8 entrenadors de primer nivell i 22 de nivell d’iniciació, la gran majoria, jugadors i jugadores del club i que s’estan formant a l’ombra dels més preparats i amb més experiència.

Dels 8 entrenadors que disposen de la màxima titulació, més de la meitat entrenen equips d’alevins, una mostra de la importància que el TGN Bàsquet atorga a la formació dels esportistes. «Per nosaltres la categoria alevina és crítica. Sabem que és una etapa fonamental en la formació de basquetbolistes i posem tota la carn a la graella, així ens assegurem que en les etapes posteriors els jugadors i jugadores ja comptaran amb una base tècnica i tàctica molt bona», diu Liarte. De fet, el TGN Bàsquet fa molts anys que realitza tecnificacions específiques per a basquetbolistes en categoria alevina. Aquestes tecnificacions, que es fan durant la temporada, se celebren al pavelló del Sagrat Cor els diumenges i estan obertes a tots els jugadors i jugadores d’aquestes edats, siguin del club lila o no i, a més, són completament gratuïtes.

El bon treball en els alevins (i en les categories inferiors, no cal dir-ho), es mostra en forma de títols durant la competició. Així, en les últimes onze temporades —sense comptar l’última, on el campionat es va suspendre definitivament—, el TGN Bàsquet, que competeix en aquesta categoria com a Sagrat Cor, ha aconseguit 10 títols de campió de Tarragona entre la categoria femenina i la masculina sent, de llarg, el club amb més campionats. El domini els últims anys, especialment en categoria femenina, ha estat total.


«El pes específic de l’entrenador en un esport com el bàsquet és fonamental. La seva incidència pot ser enorme a l’hora de treure tot el suc als seus jugadors o jugadores o entendre què és millor per a cadascun. També per a fer bones lectures dels partits. Per això nosaltres intentem cuidar els nostres tècnics perquè sabem que són la base del que som i del que serem», admet Liarte, que també disposa del títol d’entrenador nacional, el màxim, i que entrena a les categories inferiors. En aquest sentit, el club lila té un programa d’ajuts als entrenadors que fan els cursos de tècnics de la federació catalana, subvencionant-los sempre que aprovin l’esmentat curs. «És una forma d’ajudar la nostra gent, que vegin que el club es preocupa per ells i que volem que formin part de la nostra estructura durant molts anys», diu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *