El sènior afronta el seu particular Tourmalet: intenta fugir del descens directe i de l’ombra de la promoció

By
Updated: abril 24, 2019

El Tourmalet és un coll que es troba als Alps i que és famós mundialment per la duresa del seu ascens en la cursa ciclista més prestigiosa del món, el Tour de França. Sovint s’associa el nom d’aquest port de muntanya a la dificultat, el repte a superar, tot fent referència al seu recorregut habitual de pujada, d’uns 19 quilòmetres amb un pendent mitjà del 7%, amb trams del 10%.

Després de la pausa en la competició per les festes de Setmana Santa, el sènior del TGN Bàsquet afronta en aquest moment final de la temporada el seu particular Tourmalet. El conjunt lila, que actualment ocupa la tretzena posició a la classificació de Copa Catalunya Femenina amb un balanç de 9 victòries i 17 derrotes, haurà de treure el millor d’ell mateix si vol continuar a la màxima divisió del bàsquet català la pròxima temporada. L’equip que entrena Juan Carlos Arjona té un triomf de marge sobre el conjunt que marca l’última plaça del descens directe, el Petropinto Sant Fruitós (8 i 18), un conjunt que, però, té l’average particular guanyat al TGN Bàsquet. Un empat entre ambdós equips afavoriria, per tant, el Sant Fruitós. Els altres equips que es troben en llocs de descens són el CN Terrassa, penúltim, 7 victòries i 19 derrotes (amb average particular favorable a l’equip tarragoní) i el Bencriada, últim i ja descendit (4 i 22).

El TGN Bàsquet és el primer equip que marca la promoció de descens, tot per damunt de les places de descens directe. La promoció la jugaran els equips classificats entre la desena i tretzena plaça. L’eliminatòria es disputarà al millor de tres partits i el factor pista serà favorable als dos millors classificats (desè i onzè), que jugaran contra els dos pitjors a la classificació (desè contra tretzè i onzè contra dotzè). Tal com està ara la classificació, si la fase regular s’acabés avui mateix, el TGN Bàsquet jugaria la permanència contra l’UE Mataró (12 i 14) i amb el factor pista en contra. Les mataronines han guanyat els dos partits a les tarragonines. Són un equip temible per qualitat tècnica i força física però és probable que acabin abandonant les posicions de perill en les quatre jornades que resten.

Per sobre de l’UE Mataró, però empatat a victòries, es troba el CB Igualada, un equip que ha perdut els dos partits contra el TGN Bàsquet. En l’onzena posició hi ha el Joventut Les Corts (10 i 16). Les barcelonines han guanyat les liles en els dos partits que han jugat. En la dotzena plaça i, per tant, per sobre del TGN Bàsquet, hi ha el Grup Barna (també 10 i 16), un conjunt que té l’average particular perdut amb l’equip d’Arjona.

Afortunadament, la fase regular no ha acabat i el TGN Bàsquet pot remuntar posicions. Com es pot comprovar, res està decidit encara i tot és possible. «L’objectiu prioritari és evitar el descens directe», admet Juan Carlos Arjona. I és evident. El sènior del TGN Bàsquet té l’alè del Sant Fruitós al clatell i necessita, per tant, guanyar, com a mínim, el mateix nombre de partits que aquest rival per tal de no perdre la categoria. Queden quatre jornades per acabar la fase regular i el calendari és bastant diferent segons l’equip si es dona una ullada a les posicions que ocupen a la classificació els rivals d’aquests últims partits. El TGN Bàsquet no té uns rivals senzills les pròximes setmanes però la bona notícia és que depèn d’ell mateix per evitar el descens.

El calendari (f és fora i c és casa) del TGN Bàsquet i de dos dels tres equips que ocupen la zona de descens directe (no posem el Bencriada perquè ja està descendit i no pot atrapar el conjunt lila) és*:

*s’ha de tenir en compte que l’última jornada s’havia de jugar el 19 de maig però es jugarà l’1 de maig i, per tant, per ordre cronològic serà la segona després de la d’aquesta setmana. Així ho mostrem en la relació de rivals

TGN Bàsquet: Viladecans (f), Bencriada (c), CEJ l’Hospitalet (c) i CB Lleida (f)

Sant Fruitós: Mataró (c), Viladecans (c), Roser (c) i Draft Gramenet (f)

CN Terrassa: Femení Sant Adrià B (f), Almeda (f), Grup Barna (c) i Roser (c)

Si s’evita el descens directe, caldrà lluitar per evitar la promoció de descens o, com a mínim, tenir el factor pista a favor. Matemàticament, el TGN Bàsquet encara té possibilitats d’escapar a les eliminatòries de descens. La permanència directa la marca el CB Igualada (12 i 14), és a dir, tres triomfs més dels que té el conjunt lila quan encara falten quatre partits. Per tant, el TGN Bàsquet necessita que el CB Igualada perdi, com a mínim, tres partits, però les jugadores liles els haurien de guanyar tots. Si les igualadines els perdessin tots, el conjunt tarragoní podria perdre’n, fins i tot, un. Però caldrà veure què fa la resta d’equips implicats en aquesta lluita perquè, per evitar la promoció, el TGN Bàsquet ha d’avançar tres equips per aconseguir la permanència directa.

El calendari que resta als altres tres equips que es troben a la promoció de descens i al CB Igualada és:

Grup Barna: Roser (f), Joventut Les Corts (f), CN Terrassa (f) i Almeda (c)

Joventut Les Corts: CB Lleida (f), Grup Barna (c), Bencriada (c) i Femení Sant Adrià B (f)

UE Mataró: Sant Fruitós (f), CEJ L’Hospitalet (c), Draft Gramenet (c) i Viladecans (f)

CB Igualada: CEJ L’Hospitalet (f), Femení Sant Adrià B (c), CB Lleida (c) i Bencriada (f)

En aquest panorama s’ha de tenir en compte que equips com el Femení Sant Adrià B, el CEJ l’Hospitalet i CB Roser (tots amb 13 i 13) només tenen un triomf més que Mataró i Igualada i, per tant, necessiten guanyar per no caure en posicions de promoció de descens. El CB Lleida, per la seva banda, no té assegurat encara el passi a la final a quatre, tot i que té dos triomfs de marge respecte al Draf Gramenet. El paper del líder, Viladecans (23 i 3), amb dos triomfs sobre Almeda i GEiEG (21 i 5), també serà important perquè té pràcticament assegurat el primer lloc però no matemàticament (la final a quatre la juga el primer contra el quart i el segon contra el tercer), un fet que es pot produir després dels dos primers partits dels quatre que falten.

«Hem de guanyar el màxim nombre possible de partits en aquest final de fase regular i recuperar les bones sensacions de joc», diu Arjona que no vol pensar encara en possibles rivals en cas que l’equip jugui la promoció de descens: «Si la juguem, ja tindrem temps de pensar en això». Arjona feia referència als bons moments de joc de l’equip lila que durant algun tram del curs, especialment en la segona volta, ha demostrat la seva qualitat. Aquest bon joc és la gran esperança de les tarragonines en una part final de la temporada que serà molt intensa.

La primera rampa del Tourmalet comença aquest dissabte a la pista del líder, el Viladecans (18 h).

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *