El TGN Bàsquet s’aferra a la seva essència per vèncer el Sant Nicolau (45-38)

Updated: setembre 16, 2017

«Sobretot defensa, estiguem bé en atac o no. Fortes en defensa, em sentiu?». I l’equip l’ha escoltat. Albert del Rey, com si presagiés el que anava a passar, demanava defensa a les seves jugadores en la xerrada prèvia al partit. Ha calgut defensar molt per contrarestar el mal partit en atac del conjunt lila que no ha estat gens inspirat, perdent moltes pilotes (20) i fallant molts tirs, massa (18% en triples, 36% en tirs de dos i 57% en tirs lliures). Davant aquest col·lapse, el TGN Bàsquet ha recorregut a la seva essència, allò que és innat en aquest grup de jugadores: la lluita. Si l’equip lila ha mantingut la categoria a Copa Catalunya els dos últims cursos, ha estat bàsicament per aquesta capacitat de sacrifici i esforç que l’han convertit en un conjunt molt incòmode pel rival. Avui no ha estat l’excepció. Tot i trobar-se a un Sant Nicolau molt combatiu, potser inexpert en aquesta categoria, el TGN Bàsquet ha tirat d’ofici per endur-se un triomf molt treballat i que ha costat sang, suor i llàgrimes.

Avui ha estat un dia també per a actrius secundàries en la parcel·la ofensiva. El pal de paller de l’equip ha sigut Claudia Vadillo. En un matx on el joc interior del TGN Bàsquet era inferior en centímetres, quilos i envergadura, la pivot lila ha fet una actuació excel·lent carregant-se l’equip a l’esquena i anotant quan no hi havia clarividència ofensiva. Vadillo ha fet 12 punts (66% en tirs de camp i tirs lliures), ha agafat 5 rebots, ha repartit 4 assistències per una valoració total de 21. La pivot, però, ha tingut una gran sòcia en l’aspecte anotador en Núria Vilamajor. La petita de la nissaga ha sumat 15 punts (2 triples inclosos) que han servit per obrir la llauna defensiva del rival en molts moments. La tercera en discòrdia ha estat, com gairebé sempre, Ona Fort. En aquell paper seu de passar desapercebuda pel gran públic, en una feina silenciosa i fosca però molt efectiva, la interior del TGN Bàsquet ha acabat, com aquell qui no vol la cosa, amb 8 punts, 10 rebots, 6 pilotes recuperades per una valoració total de 20.

La feina d’aquestes tres jugadores ha estat vital, però la resta també s’ha deixat la pell en un matx que, com s’ha esmentat anteriorment, no ha estat particularment brillant ni atractiu. La direcció de joc del TGN Bàsquet no ha acabat de funcionar i aquest ha estat un dels principals handicaps de les locals. Per sort, Anna Garcia ha assumit el paper de bruixola de l’equip durant molts minuts i això ha permès dur la iniciativa a les tarragonines.

El matx ha començat molt bé, amb una defensa molt efectiva del TGN Bàsquet que permetia córrer el contraatac i marcar un resultat de 9-2 a 5:47 del final del primer quart que permetia concebre esperances d’aconseguir una victòria còmoda. Però el Sant Nicolau ha demostrat que ha tornat a Copa Catalunya per quedar-se i ha posat les coses molt difícils a les locals. Amb unes interiors més grans, les visitants han començat a buscar el pal baix i només la falta d’encert —en part per la bona tasca defensiva lila, amb ajudes i dos contra un— ha evitat la igualada (13-8 final del primer quart).

El segon ha viscut una història similar al primer perquè el TGN Bàsquet, amb 5 punts seguits de Núria Vilamajor, semblava que obria forat (18-11) però les visitants han reaccionat a còpia de defensa i alguna esgarrapada ofensiva i, amb un triple final, han deixat el desavantatge en només 2 punts en un marcador molt pobre (24-22).

El tercer quart semblava que seria el definitiu. El TGN Bàsquet ha dominat amb més solvència i ha arribat a l’últim període amb una diferència de 9 punts (39-30), però aleshores les idees ofensives de les locals s’han apagat. El conjunt que entrena Albert del Rey ha estat sis minuts i mig sense anotar i els nervis han aparegut a la pista. Una cistella de Garcia ha donat aire a les locals (41-36) després que dos triples seguits de la visitant Ubia haguessin posat la por al cos al públic assistent al Sagrat Cor. A partir d’aquells moments s’ha viscut un carrusel d’errades pels dos equips i els tirs lliures han decidit. Núria Vilamajor n’ha anotat dos, el Sant Nicolau ha fallat els dos que ha tingut a mig minut del final i Vadillo, ha encertat en un dels dos que tenia a 22 segons del final del matx (44-38). Laura Vilamajor, a dos segons, n’ha anotat un altre que ha deixat el marcador en el definitiu 45-38.