Iñaki Liarte: “La ciutat s’ha d’implicar en aquest projecte de bàsquet femení”

By
Updated: juliol 20, 2015

Iñaki Liarte és el vicepresident del TGN Bàsquet i qui remena les cireres al club lila. Una setmana després de l’històric acord pel bàsquet femení amb el CBT, Liarte afirma que s’ha de fer taula rasa sobre els problemes entre les dues entitats en el passat i afronta el futur amb optimisme però sense perdre el nord. Sap on trepitja i ara es troba en un procés de formar un equip competitiu a Copa Catalunya mentre assegura financerament un club, el TGN Bàsquet, que sempre ha destacat per la seva solvència.
Fa una setmana que es va fer la històrica foto amb els dirigents del CBT. Amb la perspectiva d’aquests últims dies, com valora l’acord?
– Era una oportunitat que no podíem desaprofitar. És un projecte de ciutat que el TGN Bàsquet buscava de feia temps. Volíem que a Tarragona hi hagués dues línies de treball, una masculina i una femenina. Per aconseguir-ho, amb qui més possibilitats d’entesa teníem era amb el CBT. Nosaltres ja fa vuit anys que no tenim sèniors masculins i per tradició, perquè venim d’una escola com el Sagrat Cor, busquem la projecció de bàsquet femení.

– Un any enrere vostè carregava fort contra la política fitxatges de jugadors de base del CBT. Aquesta nova etapa suposa un nou començament en la relació entre els dos clubs?
– O comencem de zero o no comencem. El CBT ha estat i és, en l’apartat masculí, el referent de tota la demarcació. Aleshores, la nostra queixa no era sobre uns jugadors en concret que ells volien fitxar sinó del volum de jugadors que ells pretenien fitxar. En l’apartat femení no es va produir aquella situació perquè les nostres jugadores ja no van voler anar allí i, en aquest aspecte, el nostre creixement com a club, va influir molt en la decisió de les noies de quedar-se.  Ara hem de començar de zero i, si posem voluntat els dos clubs, la línia masculina i femenina sortiran afavorides.
– Si fem un resum molt simplista de l’acord, podem dir que la part sènior se la queda el TGN Bàsquet i el CBT es queda la formació?
– No, s’ha signat un treball molt específic amb quatre equips, però tenim que buscar la formula idònia per aconseguir la participació de totes les jugadores. No tindria cap sentit que nosaltres tinguéssim dos equips sèniors en categories com Copa Catalunya i Primera Catalana sense tenir un júnior competitiu que pugui nodrir de jugadores aquests equips, això seria absurd. Entenem que hem d’anar pas a pas, treballant, per anar aportant jugadores, tal com nosaltres ja estem fent en el cadet, on les quatre jugadores més importants del club formaran part de l’equip preferent. Nosaltres som un club de bàsicament de formació.

– El club és jove (fundat el 2002), però ara comença una nova etapa. Com ho afronten?
– És un repte per a tothom. Nosaltres som un club d’escola, del Sagrat Cor, i no volem ser un club que tingui només 4 o 5 equips referència, sinó que volem continuar amb la nostra filosofia de formació, d’una entitat que dóna sortida a tots aquells nens i nenes que vulguin jugar però sense desmerèixer el nostre vessant més competitiu en què ja estem treballant. S’ha de tenir en compte que els nostres equips de base són els millors de tota la demarcació perquè hem participat en els campionats de Catalunya escolars i federats dels últims anys, els preinfantils i infantils estan molt ben posicionats, hem jugat la final cadet del campionat de Catalunya, etc.
– Com pot canviar la manera de treballar al club el fet de tenir dos equips sèniors en aquestes categories?
– És evident que hem de fer un pas endavant. Amb tot, nosaltres ja tenim una bona estructura: tenim un administratiu, un director esportiu, una persona de la junta que, en aquest cas sóc jo, que estarà pendent exclusivament dels dos equips sèniors, tenim un autobús amb els nostres colors pels desplaçaments dels equips, etc. Ara hem de ser encara més persistents, dedicar fins i tot més esforços, però per això necessitem que Tarragona s’impliqui amb el projecte. Hem de trobar recursos per poder cobrir les despeses que generarà aquesta nova etapa. No volem ni pretenem jugar a Copa Catalunya i que siguin els nostres nens petits qui, amb les seves quotes, paguin aquesta factura. Hem de ser coherents i aquesta part econòmica s’ha de treballar.
– Quan parla de Tarragona, parla de l’Ajuntament?
– La ciutat s’ha d’implicar en aquest projecte de bàsquet femení. Hem aconseguit un acord històric amb l’altre club de Tarragona i això s’ha de potenciar. Quan dic que la ciutat s’ha d’implicar em refereixo a l’Ajuntament, a les empreses, a la societat, a tothom. És una llàstima que moltes jugadores que s’han format a Tarragona hagin de marxar a jugar fora perquè aquí no podien jugar en una competició com Copa Catalunya. Ara això ja ho tenim i hem de buscar el finançament necessari per poder fer equips competitius.

– Heu demanat parlar amb el regidor d’esports?
– Sí, tenim una reunió prevista per la primera setmana d’agost.

– Molta gent pot pensar que només s’està parlant de dos equips sèniors i d’un júnior i un cadet, però hi ha molt més. Quants equips té el TGN Bàsquet en aquest moment?
– Per aquesta temporada que ve tenim previstos 31 equips, i això sense comptar els de les escoles vinculades. Nosaltres vam acabar la temporada passada amb uns 360 jugadors i això suposa que som, segurament, el club amb més jugadors de tota la demarcació de Tarragona.

– Com s’ha dit abans, comença una nova etapa, il·lusionant. S’ha de ser ambiciós?
– S’ha d’anar pas a pas i amb els peus a terra. Hem de gestionar el que fem amb el que tenim. No volem generar dèficit. És una aposta de futur però fent les coses bé.

– Es parla de bàsquet femení, això vol dir que es deixa de banda el bàsquet masculí al club?

– De cap manera, continuarem treballant de la mateixa forma que fins ara, formant als nostres jugadors, fa tres anys consecutius que els nostres equips de minibàsquet participen en els Campionats de Catalunya.

– Com han estat els primers dies de treball amb el CBT?
– L’entesa ha estat total des del començament. Fa un parell de mesos que Aleix Boada [director esportiu del CBT] i jo, vam començar a tenir converses i des d’aleshores, tot ha estat molt fàcil. Hi ha una comissió tècnica de quatre persones: el director esportiu del TGN Bàsquet, Àngel González, i Juan Carlos Arjona, per la nostra part i pel CBT, José Ramírez i Albert del Rey. Hem de començar a aparcar les nostres diferències, a no veure la samarreta lila o la blava com a enemics, sinó com a projecte comú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *