TGN Bàsquet, el club de referència de la ciutat en la formació de jugadors novells

By
Updated: octubre 20, 2022

És un dels clubs més destacats del territori, per la seva aposta per la preparació esportiva i l’impuls del bàsquet femení, amb equips a totes les competicions!

Un referent a la ciutat i al conjunt de la província. El TGN Bàsquet s’ha consolidat com un dels clubs amb més renom del territori. Motius no en falten. I és que al llarg dels seus 20 anys d’història, ha apostat per a impulsar l’esport des de la base, mitjançant la formació dels infants i joves. El resultat un club consolidat esportivament, i també econòmicament, que està present en les principals competicions a nivell català i que té ganes, i sobretot, talent de continuar avançant.

«Enguany, tenim 42 equips inscrits al club, entre masculí i femení. Comencem amb l’escoleta, per a infants que fan P4 i, en el cas del bàsquet femení arribem fins a Copa Catalunya, l’última categoria abans d’entrar en l’àmbit professional a Lliga 2», explica el director esportiu del TGN Bàsquet, Iñaki Liarte. De fet, un dels àmbits on destaca especialment l’entitat tarragonina és justament el bàsquet femení, sent un dels pocs clubs catalans que té inscrits equips en totes les categories de les competicions amateurs, des de mini i fins a Copa Catalunya. En aquesta línia, Liarte subratlla que «som el club que juga en una competició femenina més alta de tota la província i som el club que més jugadores aporta a les Seleccions Territorials de Tarragona». I afegeix: «Som a totes les categories competint de veritat».

Esforç i passió
Ara bé, arribar fins aquí no és bufar i fer ampolles. La clau del seu èxit radica en el treball i l’esforç. «Tots els equips tenen dos entrenadors i des de ben petits, apostem per a oferir una preparació física mínima així com una bona dinàmica esportiva», detalla el director esportiu. Així mateix, s’ofereix formació als entrenadors, perquè puguin oferir un ensenyament de qualitat als nens i nenes, millorar els resultats temporada rere temporada i fer créixer el club. En aquest sentit, cal destacar que el club subvenciona el 100% del cost dels cursos oficials organitzats per la Federació Catalana de Bàsquet.

Aquest plantejament centrat en la formació, tant de jugadors com d’entrenadors, els ha valgut convertir-se en un dels clubs més escollits de la ciutat de Tarragona per als infants i joves que volen iniciar-se en el món del bàsquet. Cal tenir en compte que el club justament va sorgir com una escissió del club de bàsquet de l’escola Vedrunes Sagrat Cor, ara fa 20 anys. Els equips del centre educatiu estaven rebent un alt volum de jugadors provinents d’altres escoles i instituts de la ciutat, i també d’altres localitats; així que es va decidir fundar el TGN Bàsquet per a donar resposta a l’alta demanda i separar els equips. Enguany, ambdós clubs, el TGN Bàsquet i el Vedrunes Sagrat Cor, sumen més de 500 nens i nenes, de manera que la base està totalment consolidada. Malgrat aquesta separació operativa, la filosofia, però també les instal·lacions i la junta directiva dels clubs, són compartides, cosa que acaba d’explicar perquè la formació és la clau que defineix aquest club, considerat per a molts com el millor de la ciutat.

Entrar al circuit professional
La seva fórmula de formació, més competició, més diversió i gaudi de l’esport s’ha traduït en diverses fites importants, especialment en el cas del bàsquet femení. Un exemple d’això, és que no tenen un, sinó dos equips sèniors femenins, l’A, que competeix a Copa Catalunya i el B, que ho fa a Segona Catalana. I és que el TGN Bàsquet està a les portes de fer el salt definitiu cap a Lliga 2 i entrar al circuit semiprofessional. «De ganes, n’hi ha moltes, però per a poder entrar en aquest nivell has de comptar amb més recursos econòmics per a poder començar a fer fitxatges, costejar els desplaçaments i pagar l’estructura de l’equip», comenta Iñaki Liarte.

Més suport institucional
En una línia molt similar, parla el president del TGN Bàsquet, Josep Maria Adam, qui assegura que pateixen una manca de suport institucional real. Actualment, l’únic suport que reben els clubs són les subvencions que permeten cobrir part del dèficit que les entitats esportives tenen en els seus comptes econòmics. Aquesta fórmula exclou les entitats que econòmicament fan bé la seva feina, com el TGN Bàsquet. «El model actual, a parer nostre, no és l’adequat. Sembla que es premiï a qui no fa la seva feina correctament o a aquells que estiren més el braç que la màniga», opina Adam.

Quan se li pregunta per quina seria l’alternativa que es podria trobar al format d’ajudes, el president del club no dubta en respondre que aquest passa pels patrocinis. A banda dels que es podrien obtenir en l’àmbit privat, en l’àmbit públic explica que les marques turístiques podrien esdevenir patrocinadores incloent la seva imatge corporativa a les equipacions i convertint els infants i joves en veritables ambaixadors del territori arreu de Catalunya. Algunes institucions públiques ja estan utilitzant aquesta opció en equips professionals del territori, però aquesta alternativa encara no s’ha utilitzat com a eina de foment de l’esport base. I en el cas del TGN Bàsquet això afecta els plans del club d’entrar en l’àmbit semiprofessional femení i acabar de consolidar-se com la referència absoluta a la província.

«No ens llençarem a la piscina si no sabem si no podem pagar totes les despeses derivades. Sense garanties econòmiques, no ho farem, perquè no volem perjudicar l’estabilitat i el funcionament del club, que és la nostra raó de ser». Amb tot, Josep Maria Adam recorda que «sense esport base, no hi ha esport d’elit».

Un club amb 42 equips i presència en totes les categories femenines provincials i catalanes
Passió per compartir els valors del bàsquet. Aquest és l’ADN del TGN Bàsquet, tal com detalla el seu director esportiu Iñaki Liarte. Actualment, el club té un total de 42 equips, englobant masculins i femenins.

En el cas dels equips masculins, comencen amb l’escoleta de bàsquet, per a nens de 4 anys i en l’àmbit de la competició juguen a Mini, amb la samarreta del Sagrat Cor i amb la del TGN Bàsquet a infantil i cadet. El club té un conveni amb l’escola Teresianes i amb el Club Bàsquet Salou i els joves que vulguin continuar competint, poden fer-ho en una d’aquestes dues entitats.

Pel que fa a femení, també comencen a l’escoleta, segueixen a la categoria Mini amb la samarreta de Sagrat Cor i després estan presents en totes les categories: preinfantil; infantil, cadet i junior en equips a promoció, 1r any, interterritorial i preferent; Segona Catalana i Copa Catalunya – competició màxima a nivell autonòmic, sent el club que juga en la categia més alta de la província.

💥 Descarrega’t l’article de record en format PDF -> AQUÍ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *